Рецепти

Чим відрізняються повидло, джем і варення? І що об’єднує їх?

Іноді будь-яку солодкість з фруктів і цукру іменують варенням. Але воно відрізняється від повидла і від джему – консистенцією і приготуванням.

Отже, будемо лаконічні. У чому основні відмінності?

Якщо порівнювати по консистенції, то саме густе – це повидло. У ньому не проглядаються шматочки ягід або фруктів. Це однорідна маса.

В джемі модно побачити шматочки разварившихся ягід-фруктів в непрозорому сиропі. Він кілька желирует.

Варення – самий презентабельний продукт в тому плані, що фрукти залишаються цілими в прозорому сиропі.

За якістю вихідної сировини. Відповідно для повидла годяться і цілі, і обрізані, і перезрілі ягоди і фрукти. Лише б вони не були зіпсованими. Для джему теж немає потреби брати тільки цілі вихідні продукти, однак вони не повинні бути перезрілим, зате можуть бути недозрілі. А варення готують тільки не втратили форму ягід і фруктів або великих міцних шматочків.

За способом приготування.

Для отримання повидла ягоди або обрізані і без кісточок фрукти проварюють без цукру в закритій каструлі. Поки ті не розм’якшаться. Потім протирають через друшляк і уварюють у 2 рази. Додають цукор і варять ще півтора-два години.

Джем відрізняється найбільш елементарним приготуванням. Продукти необхідно засипати цукром і варити в один прийом до загустіння. Іноді в масу додають речовини, що містять пектин.

Варення варять (у власному соку або з додаванням невеликої кількості води) інакше. Засипавши фрукти (ягоди) цукром і дочекавшись, коли виділиться сік, роблять перше проварювання протягом п’яти-десяти хвилин від моменту закипання). Потім відкидають на десять-дванадцять годин і знову варять десять-дванадцять хвилин. І вже в третій раз варять годину-півтора до готовності (готова, коли крапля варення на тарілці не розтікається).

Ну а що об’єднує всі ці три види солодощів, крім фруктів і ягід? Це – кількість цукру. Його беруть, згідно з класичними рецептами, в пропорції 1:1 до вихідного продукту.

Related posts

Leave a Comment