Рецепти

Шакер-пурі і кураб’є: два види печива з східними нотами з срср

Це були 80-е. При кожному поважаючому себе закладі громадського харчування (ресторан, кафе, їдальня) працювала “Кулінарія”. Там можна було купити майже стандартний набір різної кулінарної радянської випічки або близько того: пельменний або дріжджове тісто, торти Казка, Прага, Наполеон, тістечка Кошичок, Картопля, Колечко з горіхами, Еклер, Повітряне (з безе з кремом), Шкільний та інше. Вартість починалася від 8 коп. найдорожчим вважався торт Прага. За 1 кг. просили 3 руб. 20 коп.

Асортимент випічки в “Кулінарії” був великий, але одноманітний

Серед усього розмаїття був незмінним асортимент печива. Мені, тоді ще школярку, багато назви здавалися екзотичними. Особливо Шакер-Пурі і Кураб’є. У кулінарних записах знайшла технологію приготування. Виявилося, що нічого немає складного.

Як зробити Шакер-Пурі

Традиційно відносять до пісочного печива Шакер азербайджанської або вірменської кухні. Розрізняють чотири різних види:

  • Шакер-Пурі в формі у вигляді півмісяця;
  • Шакер-Чурек кругле, опукле печиво з тріщинами, які утворюються при випіканні;
  • Шакер-Лукум, коли заготовки робляться у вигляді невеликих батончиків;
  • Шакер-Бура з начинкою з кардамону, горіхів і цукру.

У продажу в СРСР робили виключно Шакер-Пурі. Вартість було 2 руб. 70 коп. за 1 кг.

Що потрібно?

Спочатку готується пісочне тісто. Для нього беруть:

  • борошно – 3,5 склянки;
  • вершкове масло – 50 гр.;
  • цукрова пудра – 1 склянка;
  • яйце – 1 шт.;
  • молоко – 50 мл;
  • ванільний цукор – 1 ч. л.;
  • чайна сода – 0,5 ч. л.

У книгах по кулінарії 50-х років минулого століття питна (чайна) сода позначалася як амоній вуглекислий

Замістити і випікати

  1. Масло розтерти з цукровою пудрою, яйцем, молоком.
  2. Додати ванільний цукор (ванілін), соду.
  3. Все перемішати, додати порціями борошно і замісити тісто.
  4. Розкачати завтовшки 1-1,5 див
  5. Склянкою вирізати форму півмісяця.
  6. Випікається печиво при температурі не менше 220 З близько 30 хв.

Шакер-Пурі у формі півмісяця

Після охолодження Шакер-Пурі щедро посипається цукровою пудрою. Виходить дуже ніжна, солодка випічка з молочно-вершковим ароматом.

Печиво Кураб’є

У кожній “Кулінарії” форма печива була різна, але незмінним був один елемент – повидло. Воно отсаживалось за допомогою кондитерського мішечка. Зазвичай яблучне, яке надавало печінкою кислинку.

Інгредієнти

Тісто більш розсипчасте, ніж у Шакер-Пурі з-за вершкового масла.

Для тіста потрібно:

  • борошно – 3,5 склянки;
  • вершкове масло – 300 гр.;
  • цукрова пудра – 1/2 склянки;
  • яйця – 5 шт.;
  • ванільний цукор або ванілін – 1/2 пакета;
  • сода – 1/2 ч. л.

Як готувати?

  1. Масло і пудру з цукру розтерти з яйцями, додати соду, перемішати.
  2. У масу невеликими порціями всипати борошно, замісити тісто.
  3. Залишити на 8-10 хв. під щільним рушником.
  4. Тісто розкачати товщиною 1,2-1,5 см і вирізати формочками для тіста фігурки. Традиційно це квадрати. У середину покласти трохи повидла.

Випікати при температурі 200-210 З близько 20 хв.

Бакинське Кураб’є традиційно у формі квіточки

Якщо захочеться більше фруктового смаку, то ложкою робиться невелика виїмку, присипати крохмалем, покласти варення або повидло.

Порівняно з Шакер-Пурі, Кураб’є більш “жирне”, калорійне, не менш смачне, ніж Кураб’є.

Східна випічка завжди славилася особливим смаком. Приготуйте самі, не купуйте, це не так складно, як здається.

Глафіра Абрамівна поганого не порадить!

Підписуйтесь на , ставте лайки, коментуйте та діліться рецептами. Будьте здорові!

Related posts

Leave a Comment